Veckans närbild

Prästkrage, Naxos i Kykladerna, Grekland  - april 2009

Prästkrage, Naxos i Kykladerna, Grekland - april 2009

Under detta året har jag fått upp ögonen för närbilder eller som det ofta kallas makrobilder. När jag tänker tillbaka på mitt fotograferande genom åren har jag tyvärr missat denna variant av fotografering! Närbilder är lite av en värld för sig och de kan ibland bli abstrakta små konstverk.

För att ta bra närbilder krävs både kunnande och rätt utrustning. Det vanligaste och enklaste är att man skaffar ett makroobjektiv vilket möjliggör att man kan ta bilder i skala 1:1. Jag har inte kommit så långt att jag skaffat ett makroobjektiv, men det ligger som nästa objektiv i min inköpslista :). Så bilder som dyker upp under denna rubrik är än så länge tagna med mina befintliga objektiv. Bilden ovan är tagen på fri hand med mitt såkallade kit-objektiv “EF-S 18-55 mm f/3,5-5,6 IS”. Det anses vara sådär, d v s inte bland de vassare objektiven i Canon’s standardsortiment.

Det finns naturligtvis en massa information om närbildsfotografering på nätet. Fotosidan har en bra artikel Makro / närbilder – Grunder och definitioner. Svenska Dagbladet har en fotoskola och lektion 4 tar upp Närbilder. Detta är bara ett par exempel på resurser på internet.

För att se större version av bilden i detta blogginlägg, klicka nedan!

Starta bildspel PicLens

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *