Lettland och Inta Ruka

Söta Sasha i Riga (gudson)

Söta Sasha i Riga (gudson)

Sasha får tjäna som illustration för detta inlägg som handlar om Lettland, vårt grannland och den internationellt framgångsrika fotografen Inta Ruka.

Först några ord om Sasha. Han bor som tidigare i Riga men nu har hans mormor ansvar för honom, medan hans mamma Olga sedan 6 veckor jobbar i utkanten av London. Som för så många andra i Lettland har den ekonomiska krisen slagit skoningslöst mot denna familj! Varför Lettland drabbats så hårt kan förutom den globala krisen hänföras till alltför snabb ekonomisk utveckling baserad på lånade pengar, inkompetenta och roffande politiker och några svenska storbankers vansinniga utlåningspolitik. Det finns säkert ytterliggare bakomliggande orsaker, men detta är några orsaker som brukar diskuteras i sammanhanget.

Lettland har ju snabbt förvandlats från en planekonomi där kommunistpartiet och statsapparaten styrde, till en marknadsekonomi. Mitt i detta lever fotografen och städerskan Inta Ruka, född 1958. Trots internationella framgångar jobbar hon som städerska på svenska ambassaden i Riga!

På kulturradion in P1 hörde jag ikväll ett intressant inslag gjort av Katarina Wikars, som besökt Inta Ruka i Lettland. Inta fick en gammal kamera (30-tal) i examenspresent när hon utbildat sig till sömmerska, och från den dagen blev fotografering hennes stora intresse. Inta verkar vara en väldigt ödmjuk person som inte tycks vilja kännas vid sin storhet, utan att det för den skull uppfattas som falsk blygsamhet. Om ni följer länken ovan, inser ni snabbt att hon har åstadkommit mycket under åren, trots att hon mest fotograferat sommartid när hon varit ledig!

Det som är extra spännande just nu är att det visas en dokumentär om Inta Ruka på bio i Sverige (Folkets Bio), med titeln Fotografen från Riga. Det är fotografen, dokumentärfilmaren och vännen Maud Nycander som har gjort filmen. Enligt Moviezine (länken ovan) är Fotografen från Riga en dokumentär pärla.

Ni hittar naturligtvis många av Inta Ruka’s bilder via Google bildsök.

För att se större version av bilden i detta blogginlägg, klicka nedan!

Starta bildspel PicLens

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *