Veckans närbild – perfekt skärpa med Photoshop

Närbild, sommarblomster

Närbild, sommarblomster

Jag har under de senaste kvällarna gått igenom kursen Perfekt skärpa med Photoshop och är nu nästan igenom.

Detta är första bilden som jag publicerar som passerat källskärpa, detaljskärpa och slutskärpa (för webben). Effektskärpa, d v s extra skärpa i en speciell del av bilden som inte detaljskärpningen klarade av, var inte aktuellt för denna bilden. Slutskärpan kan betraktas som den klassiska skärpan som jag alltid gjort, fast tills för helt nyligen använde jag “oskarp mask”, men det är nu ett passerat stadium.

Förutom själva teknikerna lär man sig också vad digital skärpa är, och olika begrepp som bildfrekvens, konturkontrast, kantmask, Smart sharpen, Highpass, Luminocity och mycket mer! Så är ni intresserade att få lite mer stuns i bilderna rekommenderar jag denna kurs från Moderskeppet med gurun Anders Jensen! Mycket bra pedagogik som vanligt!

Idag är det kallt ute, och då tycker jag det är trevligt att titta på lite sommarblomster. Just denna blomman växte på en höjd cirka 300 meter från min bostad.

For this weeks macro photo I have been using an image which I shot in June some hundred metres from my house. I just been taken a course in “Perfect sharpening with Photoshop” and used my new gained skills for this photo.

Slideshow/Starta bildspel PicLens

One thought on “Veckans närbild – perfekt skärpa med Photoshop

  1. Pingback: foto | rune alnervik » Isfigurer

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *