Midsommarmorgon

Jag gick en härlig promenad i skogen midsommarafton’s morgon. Samtligt funderade jag över vilka prioriteringar folk har för att en stor helg, t ex midsommar ska bli lyckad. Se upp, nu sätter jag igång och rasar!

På TV-nyheter har den intresserade kunnat se hur människor på väg till olika platser i landet, där det är speciellt populärt att fira midsommar, blivit stoppade av polisen för att kontrollera medhavd alkohol. För de som inte haft åldern inne, har flak med öl och andra starka drycker blivit uttömd i dikeskanten. Samtidigt har unga människor som råkat ut för detta glatt ställt upp på att bli intervjuade som den naturligaste ska i världen, och framhållit att de minsann ska “supa till det” under helgen. Så den svenska hållningen till midsommar och andra stora helger tycks vara: “nu ska vi supa skallen av oss för vi ska ha roligt”.

Jag har några vänner i andra länder och jag “skryter” rätt ofta över hur bra Sverige är, och det stämmer i ganska många avseenden! “In Sweden we have a system”, brukar jag säga, och kommer sedan på det sociala skydd vi alla bidrar till och som internationellt är av god klass. Men tydligen kan vi inte ha roligt under stora helger utan av supa som svin! Är det inte snart dags att förbannelsen över att tillhöra det såkallade brännvinsbältet upphör? Eller ska vi ta oss tillbaka 150-200 år i tiden då det svenska folket var totalt kört i botten av alkoholmissbruk? Den gången räddades vi av den framväxande väckelserörelsen, nykterhetsrörelsen och arbetarrörelsen.

Vilken tråkig människa och stämmningssänkare, tänker du kanske! Ja, jag är antagligen inte världens roligaste person, men jag kan garantera att jag inte blir roligare av att vara stupfull!

Annars är jag glad över midsommarafton, som jag tillbringade med några vänner i närheten av vackra Vättern, där vi åt god mat och till och med drack något glas rött, för att lite senare under kvällen runda av med jordgubbar och vispgrädde!

Midsummer is a wonderful time of the year, when the nature with it’s light evening embraces you with a warm kiss!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *