Bärtider

Jag är ingen bärplockare nuförtiden; kanske en senkommet uppror mot barndomen. Inte så att jag tvingades plocka bär otroligt ofta, men några gånger inträffade det, och min minnesbild är ryggont och diverse insektsbett.

När jag var i Lettland för några veckor sedan köpte vi 1 L blåbär som varade flera dagar, eftersom det visade sig att det var bara jag som vill äta. Vispad grädde till blåbär är otroligt gott! När min väns mor fick höra talas om de köpta blåbären, tyckte hon det var skandal: “bär plockar man själv”! Jag förstår hennes synsätt med tanke på de begränsade resurser hon växt upp under, både under Sovjettiden, och de senaste 20 åren när Lettland varit en självständig stat. Då blir bär och svamp är ett välkommet tillskott till hushållet. Men som situationen är i Lettland nu, där många drabbats hårt av den ekonomiska krisen, så är det många som plockar bär och svamp för att sälja utanför olika shoppingcenter. Så med lite eftertanke gjorde jag rätt, även om mina pengar hamnade i den inofficiella ekonomin: jag slapp ryggont, och kvinnan som sålde bär fick ett litet tillskott till hushållskassan.

I am very fond of berries, for example raspberries and blueberries. But I am not that keen in picking them myself. Is that bad?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *