Nastja och färgrymder

Canon EOS 450D + Canon EF 35/f2

För drygt en vecka sedan nämnde jag om ett födelsedagskalas i somras, som ägde rum i utkanten av Riga, Lettland. Idag är det dags för själva födelsedagsbarnet, den söta tjejen ovan.

Bildredigering av människor, tycker jag fortfarande är rätt lurigt. De tenderar att bli lätt röda i ansiktet när man sparar bilder för webben. Orsaken är att jag jobbar med Adobe RGB färgrymd i bildbehandlingsprogrammen, och sen när jag sparar för webben väljer jag färgrymden sRGB. Ett ansikte som ser neutralt och fint i bildbehandlingsprogrammet kan då bli i rödaste laget! Då får jag backa tillbaka till Lightroom och göra lite justeringar av rött och orange, för att sedan hoppa åter till Photoshop.

Det är möjligt att jag tänker fel, eftersom jag huvudsakligen jobbar med bilder för webbpublicering. Kanske ska jag jobba direkt med sRGB för att slippa “överraskningen” med plötsligt röda ansikten när jag sparar resultatet? Bilden ovan fick jag redigera ett par omgångar för att hamna rätt.

Adobe skriver en del i ämnet här.

Cute Nastja at her birthday party, beginning of July.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *