Blott i det öppna

Öppet.

Under söndagen åkte jag en härlig skidtur på för mig en del nya fält, skogsvägar och stigar. Under viss del av åkturen lyssnade jag på ett intressant program i Sveriges bästa radiokanal SR P1, nämligen en studiogudstjänst inspelad i Jönköping. Den handlade om religionsvetaren, poeten och översättaren Britt G Hallqvist och hennes författarskap. Hon är antagligen mest känd för sina psalmer och bearbetning av psalmer. Psalmen Blott i det öppna är kortfattat men fint beskriven i Wikipedia.

För några dagar sedan visste jag inte att en av mina grannar, Harald Winter, som sysslar med ungdomskultur, är barnbarn till Britt G Hallqvist. Att lyssna på radio kan vara allmänbildande!

Åter till programmet! I samtal med frilansjournalisten Erik Lindfelt är Harald med och berättar om sin mormor. När han ska beskriva henne med ett ord så blir det: lekfull. Det tycker jag är befriande att en seriös och väldigt produktiv författarinna, som bl a ägnade sig åt Goethes Faust och Shakespeares Hamlet, samtidigt upplevs som lekfull! Som tur är så finns det inget likhetstecken mellan intellektuell och tråkig! Lyssna gärna på detta utmärkta livsåskådningsprogram här!

During today’s lovely skiing trip, I listened to an interesting radio program about Britt G Hallqvist, famous Swedish writer and poet. She has, among other things written many popular hymns.

4 thoughts on “Blott i det öppna

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *