Tänd ett ljus

Ljus i Aghios Nikolaos

Ljus i Aghios Nikolaos

“Tänd ett ljus för allt du tror på
för den här planeten vi bor på
tänd ett ljus för jordens barn.”

Utdrag ur en relativt ny julsång, som skrevs och framfördes av popgruppen Triad, sådär för drygt 20 år sedan. Jag kom att tänka på dessa textrader när jag gick in ett gammalt kapell, kanske från Bysantinsk tid. I det lilla kapellet finns en brinnande låga som alltid är tänd, vilket är vanligt i den ortodoxa traditionen.

När man träder in i lite större ortodoxa kyrkor, tänder man vanligtvis ljus och placerar framför en ikon eller liknande. Denna fina tradition har jag prövat på både i Grekland och Ryssland. Numera kan man tända ljus i svenska frikyrkor; utvecklingen går framåt!

Eternal light in the little orthodox chapel. Lovely tradition!

One thought on “Tänd ett ljus

  1. Pingback: Tweets that mention foto | rune alnervik » Tänd ett ljus -- Topsy.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *