Nytt objektiv

Canon EOS 50D + EF-S 17-55 f2.8 IS USM

För några veckor sedan skaffade jag mig ett nytt (bättre begagnat) kamerahus, mest för att mitt befintliga kamerahus började att krångla. Nu när jag har ett mer robust kamerahus med lite bättre egenskaper, har jag “plötsligt” insett att det är främst på objektiv man ska lägga lite mer pengar. Så igår hämtade jag mitt “bättre begagnade” Canon EF-S 17-55 f2.8 IS USM hos Scandinavian Photo. Canon’s kvalitetsobjektiv är dyra, och det gäller även begagnatmarknaden, d v s dessa objektiv har ett högt andrahandsvärde. Så jag hade fräckheten/dumheten (välj lämpligt) att köpa att objektiv med lite damm innanför frontlinsen. Detta damm sänkte priset jämfört med andra begagnade objektiv av samma typ. Detta damm ska inte synas på bilderna, är det tänkt. Med högsta bländartal, 22, och med kameran riktad mot solen, kan man försöka testa om dammet ändå ger sig till känna på bilderna. Men än så länge ser det bra ut. Jag måste naturligtvis testa mer än en dag!

Ikväll har jag studerat vidare med Patrik Larsson och kursen Lightroom 3 för fotografer. Jag inser att det är en del reglage jag borde dra lite mer i, än vad jag hittills gjort! Och då avser jag “framkalla” delen av programmet. Bilden ovan tog jag 1 km söder om hemmet vid en första test av objektivet, och ikväll har jag dragit i lite reglage för att framkalla bilden. Är rätt nöjd!

I did test my new camera lens yesterday evening, and did some photo editing/learning in Lightroom 3 this evening.

2 thoughts on “Nytt objektiv

 1. Lars U

  Måste säga att du lyckats bra med reglagedragningen här :). Väldigt vacker landskapsbild. Håller med om att det finns mycket att dra i LR och jag använder Photoshop mindre och mindre nu. Kör också Patrik Larssons LR-kurs. Nu har jag dock kommit in på Bildbehandlingskursen i Jönköping till hösten så det kanske ändrar sig…
  Håller med om att det är objektiven som man ska satsa på. Även Nikon har ett motsvarande 17-55 2,8 men än så länge så tycker jag att det är väldigt mycket pengar att lägga ut. Får se fram mot Lottodragningen :).
  //Lars U.

  Reply
 2. Rune Alnervik

  TAck!
  Jag gick bildbehandlingskursen våren 09, och när vi nådde fram till avsnittet om RAW-formatet, insåg jag att jag behövde LR! Även om kursen mest behandlar Photoshop, är den väldigt intressant och nyttig. Men jag strävar ändå mot att använda LR mer och Photoshop mindre.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *