Terje Hellesø och Mullsjö International Photo Festival

Galleri (Ø), festivalkansli (mobiltelefonbild).

Igår kväll efter jobbet tog jag tåget till fotometropolen Mullsjö och Galleri [Ø], för att titta på en spännande utställning med fotografen Anna Clarén, Holding baserad på hennes fotobok med samma namn. “Holding berättar om längtan efter närhet. Men inte enbart”, enligt Mara Lee, författare, forskare och lärare.

Terje och Malin Hellesø flyttade till Mullsjö 2009, och det tycker jag är roligt för oss i Södra Vätterbygden! Mer driftiga personer inom konstformen fotografi berikar! Bara några månader efter parets ankomst till Mullsjö, kom tankarna på en internationell fotofestival i Mullsjö! Och nu är vi snart där, närmare bestämt till försommaren 4-10 juni 2011. Ett antal världsfotografer kommer och ger föreläsningar och workshops. Vem som helst som fotograferar (i princip) kan beställa 2 m2 yta för att ställa ut sina bilder på ett gigantiskt fotoplank i centrala Mullsjö.

När jag tittat färdigt på utställningen igår, dök plötsligt Terje och Malin Hellesø upp i fotogalleriet. Spännande tycker jag, som var där för första gången, men naturligtvis inte ovanligt, eftersom de startade galleriet.

Efter ett tag diskuterades allt från diskussionskvällar på galleriet , backuptagning av bilder, raw-format kontra jpg dito och vikten av att ta en så korrekt och färdig bild som möjligt vid fototillfället. Det sistnämnda är Terje väldigt duktig på, vilket innebär att han bildbehandlar sina bilder ytterst sparsamt och snabbt! Amatörer som jag själv misslyckas oftare vid fototillfället och försöker kanske kompensera framför datorn, istället för att försöka ta en bättre bild. Så hans tips till mig och andra är att “göra rätt saker”, d v s försöka ta en bra bild från början och öva på det! Då kan man ägna sig mer åt fotografering än bildbehandling (om inte huvudintresset ligger just vid bildbehandling, är kanske bäst att tillägga).

Så torsdagskvällen blev intressant för min del; en spännande fotoutställning, och något att fundera på kring mitt eget fotograferande. Lägger jag tid på fel saker?

Last night was exciting for me from a photographic point of view, with a visit to the photo gallery, Gallery [Ø] in Mullsjö, Sweden, and discussion with the promoters of the gallery: Terje and Malin Hellesø.

One thought on “Terje Hellesø och Mullsjö International Photo Festival

 1. Malin H

  Ju mindre tid vid datorn vid bildbehandling, desto mer fotograferande hinner man med.

  Bilden ska mer eller mindre vara färdig enligt mitt sätt att se också, men om andra vill göra mer eller mycket efteråt respekterar jag naturligtvis. Och om man inte har helt koll på läget när man nyss börjat eller vad det skulle vara. Men lite svärta, lite kontrast, vinjetteringar ibland är nåt jag gör (som man kan göra i ett analogt mörkrum) i ps. Vanligt efterarbete med små justeringar måste man i vissa fall då det digitala kan ge ett lite dassigt intryck annars.

  Ha det gott och lycka till med ditt fotograferande!

  Vi ser redan fram emot nästa års fotofestival!

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *