KulturDagNatt

AngChri stengods, Lerberget.

Med min onda rygg, åkte jag in till Jönköpings centrum några få timmar under KulturDagNatt. Bl a besökte jag stadsbiblioteket, där ofta många aktiviteter pågår. Bland flera aktörer fanns Erikshjälpen, som hade en mini-Second Hand shop på plats. Second Hand är en intressant kulturyttring, där den bärande idén är återanvändning för att värna om jordens resurser.

Det som fångade mitt intresse var fyra fina espressokoppar, som bör ha tillverkats mellan 1984 och 1995, då Christina Svärd och Agneta Hansson drev en gemensam Atlejé “AgnChri Stengods” vid Lerbergshamnen, bara 100 meter från där mamma växte upp. Nostalgi! Det intressanta i sammanhanget är att vår nuvarande kaffekultur slagit igenom framför allt de senaste 10-15 åren, d v s efter det att “AgnChri Stengods” avbröt sitt samarbete. De var före sin tid, kan man nog säga. Agneta Naesström, tidigare Hansson, är fortfarande verksam i keramikbranchen, numera i Örkelljunga.

Jag köpte aldrig kopparna som hade gjort sig på en ledig plats i en hylla. Tyvärr saknas den lediga platsen!

Nostalgia when I saw these espresso cups in a Second Hand, from a studio 100 metres away from where mom grew up.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *